Go to Top

Sol er flott, men ikke overalt

Når morgensola kommer inn gjennom soveromsvinduet og vekker deg før klokka, kan en rullegardin være alt du trenger. Men bader kjøkkenet i sol hele formiddagen, eller stua er som et drivhus, kan du behøve kraftigere løsninger.

Da bør du velge en markise, et sol seil eller utvendige persienner.

Solskjerming – Markise og seil

Foran veranda og/eller balkongdøra er kanskje terrassemarkisen det opplagte valget, da kan du samtidig skyggelegge uteplassen etter behov. Noen ganger er en vindusmarkise nok for å holde sjenerende solstråler ute. Fasaden avgjør ofte, og noen ganger blir en markise feil.

Solskjerming – Ute eller inne?

Persienner er en fellesbetegnelse på solskjerming ved hjelp av horisontale lameller av tre eller metall, og kan brukes både inne og ute. Velger du utvendige persienner, kan du gjøre strålevarmen opptil 85 prosent mindre, ifølge produsentene. Persienner kan automatisk passe på sol- og vindforholdene selv Vi ser dem oftest i næringsbygg, men de seinere årene er stadig flere private boliger blitt utstyrt med utvendige persienner.

Innvendige persienner og lameller har begrenset effekt som solskjerming mot oppvarming, ettersom varmen oppstår idet solstrålene kommer gjennom glasset. Men dersom lyset, og ikke varmen, er problemet, kan både innvendige persienner og lameller være til hjelp.

Solskjerming – Skjerming på rull

En populær nykommer er screen, en teknologisk gjennomsiktig duk som stopper lys og varme uten å hindre utsyn.

Også innvendig har rullegardin fått en renessanse de siste årene.

Plisségardinet siler lyset

Plisségardinet demper sola, men slipper lyset gjennom – til stor forskjell fra de første plisségardinene, som ble brukt i norske hjem under andre verdenskrig. Den gang var gardinene laget av lystett papir brettet i horisontale folder, og fungerte som blendingsgardiner. Nå lages gardinet av tekstil, og brukes først og fremst for å begrense innsyn og skjerme for sola.

Ref: Aftenposten.no