Go to Top

Markiser gir en lengre sommer

Kanskje du ønsker å skjerme for solen, eller kanskje du vil søke ly fra regnet. Uansett vil en markise være god å ha. Vil du ha markiser til sommeren bør du starte planleggingen nå.

Markiser for solskjerming har vært brukt i Norge siden 1800-tallet. Tidligere ble markisene heist opp med snorer, og brukt bare om sommeren. Om vinteren ble de demontert for at de ikke skulle bli ødelagt. I dag brukes markisen hele året. Markisen utvikles stadig: det blir drevet kontinuerlig forskning på solskjerming.

Det er fire hovedtyper av markiser: Terrassemarkiser, vindusmarkiser, balkong- eller fasademarkiser og kurvmarkiser.

Gode grunner for å ha markiser

En terrasse- eller balkongmarkise vil være som et fleksibelt tak, som kan dras inn og ut etter behov.

Det er mange grunner til å ha markiser. Den skygger veldig bra for sterk sol når du sitter på terrassen, i hagen og/eller på balkongen. Men i tillegg er den som en gigantisk paraply når det regner.

Det kan også være dekorative grunner til å kjøpe en markise. Kanskje huset ditt har behov for en ansiktsløftning – med markiser får boligen et helt nytt utseende.

Vindusmarkiser er veldig praktiske som solskjerming. Uten solavskjerming stiger temperaturen inne raskt til 10-15 grader over utetemperaturen. Da stiger også forbruket av energi for kjøling i lokalene.

Hvordan gå frem

– Når du skal kjøpe markiser, kommer salgskonsulenten til deg for å måle, vise modeller og farger, og flere typer markiser. Du velger hva du ønsker, type motor, og om du ønsker montering.

Markise er skreddersydd for ditt behov.

Krav som er til veggen

Når markiser skal monteres må man kunne bore i veggen uten at den raser ned. Gamle murhus kan være en utfordring. Som regel løses det meste – man forsterker veggen og/eller feste markisene med en spesielle sementblandinger.

Solskjerming – Motor eller manuelt?

To ting du må bestemme når du velger markise er utseende og farge, og om du skal ha manuell eller motorisert markise.

Folk vil ha markiser som matcher huset sitt.

Den andre tingen du må bestemme er om du vil ha manuell eller motordreven markise.

– De fleste ønsker en motordreven markise, som også er automatisk, sier Stabe.

Motoriserte markiser finnes i forskjellige varianter. Man kan velge mellom en vippebryter og en impulsbryter. Vippebryteren vil være som en lysbryter, som man må stå og trykke på helt til markisen er ute eller inne. Impulsbryteren i motsetning, trykker man på i et sekund, og så går markisen ned til et programmert endestopp. En slik impulsbryter fås også som fjernkontroll. – Fjernkontrollen kan også fås vann- og støtsikker, forklarer Stabe. –

Motoriserte markiser kan man få med automatikk for sol og vind. På den måten vil markisen være så smart at den merker om det er mye vind, og dermed ruller seg inn automatisk, eller mye sol, og ruller seg ut av seg selv. –  Mange ønsker dette.

Priser på markiser

Alle markiser er forskjellige, og prisen avhenger av mange ting som størrelse, duk, motor, om du bor i hus eller leilighet, vanskelighetsgrad for montering, hvor langt det er til firmaets lager og så videre, så er det umulig å gi konkrete priseksempler.

– Skal man kjøpe en forholdsvis stor terrasse markise, gjerne med motor og fjernkontroll, kommer prisen opp i mellom 15-25.000, ferdig montert, avhengig av modell og størrelse, sier Stabe. – En liten markise med håndsveiv kommer godt under denne prisen.

Velger du en en markise med motor, må du ha en stikkontakt ute, hvis du ikke har det må du få en elektriker til å komme og montere det.

 

Ref: Dinside.no