Go to Top

10 råd for markiser

1. Befaring av huset

Det første og kanskje viktigste spørsmålet er om markisen monteres på husveggen din eller i takfoten. Hvor høyt skal markisen sitte og er det mulig å åpne vinduer og verandadører etter at markisen er montert? Hvor bred bør den være over vinduet og døren slik at den gir tilstrekkelig beskyttelse mot sol og regn? Flere markisefirmaer tilbyr gratis hjemmebesøk for å kontrollere at det er mulig å montere markiser på huset ditt. De tar også de rette målene og viser deg prøver av ulike duker.

2. Å velge den beste leverandøren

Valg av løsninger for markiser blir enklere dersom butikken har utstilling som viser ulike duker, konstruksjoner, tak, motorer og styrealternativer.

Norges Solskjermingsforbund gir deg solid informasjon om ulike leverandører og hvor i landet, av-hengig av hvor du bor, der du kan få demonstrert de mest ettertraktede produktene.

3 Mål riktig før du kjøper

Når et firma som selger markiser snakker om mål så mener de alltid hele markisen inklusive konstruksjonen, som dermed er bredere enn kun duken. Om du med ditt mål mener bredden som duken må ha, kan du risikere at du får for smal duk.

4. Velg en solid montering

Alle firmaer som selger markiser, monterer markiser. Om markisen senere skulle falle ned eller ikke fungerer som den skal, har du garanti på arbeidet. Hvis du gjør denne monteringen selv har du ingen garanti. Alle elektriske installasjoner må utføres av elektriker.

5. Tenk på konstruksjonene

Markiser som selges i Norge må tåle store temperaturforandringer, sur luft, tøffe vinder og mye fukt. Snitt levetid er opp til 15 år. Meningene er delte om hva som er beste alternativ av aluminium eller stål i selve konstruksjonen eller hvor høyt antall terrassearmer det skal være. Generelt anbefales det til terrassemarkiser som er bredere enn 5,5 meter, tre spiler. Ved åtte m bredde anbefales fire spiler. Motordrevne markiser må være CE-merket.

6. Gå for en solid duk

Duken er det svake punkt på markiser og det som først må byttes ut. Dette skyldes luftforurensninger. En solid duk for markiser er vevd i 100 prosent akryl, som er den mest UV-sterke og fargesterke fiber på markedet.

7. Tenk på beskyttelse av markiser

For å beskytte markiserullen mot skittent nedfall, regn og snø kan vindusmarkiser monteres med kassett og større markiser kan utstyres med tak av lakkerte plater eller aluminium. Aluminium er betydelig dyrere men da slipper du rust.

8. Velg riktig motor og automatikk

En stor terrassemarkise er det knapt nok mulig å sveive ut og inn for hånd. Det finnes tre velprøvde motorsystemer på markedet og flere ulike typer av finautomatikk som kan kobles til. Motoren er skjult inne i markise-rullen. Den enkleste styringen er en strømbryter som plasseres innendørs på veggen, med en knapp for ut og innrulling. Om du ikke vil dra kabler kan du i stedet velge en trådløs vegg -eller fjernkontroll. Om du vil at markisen alltid skal være rullet ut når solen skinner kan du supplere med solautomatikk, det vil si en sensor som styrer slik at motoren ruller inn og ut markisen alt ettersom solen viser seg. Solsensorene er ofte kombinert med vindautomatikk.

9. Sikring mot kraftig vind

Med en vindbeskytter kan man til og med reise bort uten å bekymre seg for at markisen skal fly sin vei. En sensor gir varsel når vinden når en viss styrke og setter da i gang motoren som ruller inn markisen. Dersom man er urolig for et plutselig vindkast som kan skade markisen kan du velge en løsning med støtter som tilbehør. Terrassemarkisen kan ofte tåle litt vind om man ikke ruller den ut mer en absolutt nødvendig.

10. Rengjøring

Med hjelp av en børste og litt varmt vann med såpe i kan du vaske av markisen for hånd. Den ytterste halvmeteren med duk samt kappen bør vaskes en gang hvert år for å forebygge skade. Når skitten synes er den mye vanskeligere å få bort.

Ref: Vivilla.no